søndag 17. august 2014

Reis til Riga

Jeg har vært på strikkenerd-ferie i Riga, og for å øke nerdefaktoren maksimalt dro jeg til og med alene. Riga er en skikkelig fin by for strikkere, det er nok ikke siste gang jeg drar dit. Her er det jeg likte best;

Markedsboder i Gamlebyen

Utenfor flere av kirkene i Gamlebyen står det små turistboder som selger rav-smykker og forskjellige strikkede og heklede plagg. Og ved siden av hver bod sitter en dame og strikker nye ting til salgs.

Her føler man seg hjemme med en gang
Jeg har mine tvil om hvorvidt det var håndstrikket alt de solgte her. 

Maskinstrikket!?
Disse kattepus-sokkene, for eksempel, hang i nesten alle bodene, men jeg så aldri noen som strikket dem. Bare juks og fanteri, men andre ord!

Sena Klets

Et sted som ikke var juks og fanteri var Sena Klets, som er en slags latvisk versjon av Husfliden. Her hadde de en enorm utstilling av tradisjonelle latviske votter.
Latviske votter.
Hvis du vil se nærmere på vottene finnes det større versjoner av bildene her.
Her var det en utrolig variasjon i både mønstre og fargekombinasjoner som fikk det til å klø i fingrene mine etter å strikke både votter (på pinne 1 mm) og å inkorporere mønstrene og fargekombinasjonene i andre strikkeprosjekter.

Hvis du synes det er lite informasjon i norske strikkemønstere -
ingen informasjon om hverken strikkefasthet, pinnestørrelse eller garntype, ingen forklaring av symboler.
Sena Klets selger "oppskrifter", hvis du kan kalle det det - det er bare A4-ark med mønsterdiagrammer, så du får omtrent like mye informasjon som av å se på et bilde av den aktuelle votten, som jo også er der. I en skuff innerst i lokalet ligger noen hesper med ull til salgs, men både priser og utvalg er bedre andre steder.

Hobbywool

Geriljastrikking utenfor Hobbywool
Hobbywool er den eneste ordentlige strikkebutikken jeg fant i Riga. Jeg opplevde dem som ganske innrettet mot turister, og det meste av plassen i butikken er fylt av ferdigstrikk man kan kjøpe. I et lite rom innerst i butikken har de garn, blant annet en del Rowan, men ingenting som appellerte noe særlig til meg. 
Ull på spoler og i små hesper
Det de derimot hadde som var litt kult var ren ull på store spoler der de ansatte kan nøste opp for deg, så du får akkurat så mye garn som du ønsker deg. Dessuten hadde de en liten krukke med bittesmå hesper garn, akkurat nok til for eksempel mønsteret på et par votter.

Garnselgere ved Sentralmarkedet

Hvis du vil ha billig ull og stort utvalg, derimot, må du på sentralmarkedet. Mange av bodene du først går forbi på utendørsmarkedet har noen hesper garn i tillegg til sokker, votter og ravsmykker, men den virkelige garnfangsten er å finne lenger inn i markedet. 

Lykken er garnmarkedet i Riga

Tre damer på rad og rekke med bord fyllt med bare pappesker fulle av garn. Ren 2-tråds ull, til under 20% av norske priser! Jeg kjøpte to fulle bæreposer og angret egentlig bare på at jeg ikke kjøpte mer.

...men det skal nok gå bra med "bare" dette også.
Oppdatering: Her kan dere se hva jeg endte opp med å strikke av dette garnet.

A travel guide to Riga
As the knitting geek I am I traveled to Riga alone, to be sure I would be able to immerse myself  in Latvia's knitting culture without being disturbed by requests to do other stuff (why would you want to do stuff unrelated to knitting when you're on holiday anyways, right?). Here are a list of my favorite things:

- The market places: Little stalls where the sellers sit in their chairs and knit. A lot of the products look suspiciously mass produced, though.
- Sena Klets: A wonderful store with an amazing exhibition of traditional Latvian mittens. Here are the pictures I took while I was there. Sena Klets sells patterns, which are just a page with just a color chart, not a single explanation. And you though Scandinavian patterns were too short! they have a little bit of yarn, but I wouldn't buy my yarn here.
- Hobbywool: A knitting store in the Old Town. Pretty touristy with a lot of knitted products, but with a little bit of yarn. I wasn't super inspired by their selection, but they did have a pot of tiny skeins of wool yarn, which I really liked.
- Yarn sellers at the out door marked: My definite favorites. Large cardboard boxes filled with multicolored yarn in 100% wool, at under 20% of Norwegian prices. I bought to shopping bags full and only regretted that I didn't get more. Here you can see what I ended up knitting with the yarn.

17 kommentarer:

 1. Oooo! Fin fangst! Og for en flott votteutstilling! Latviske votter er det noe eget ved.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de vottene er noe helt for seg selv! Jeg leste et sted at latviske kvinner tradisjonelt strikket votter til brudekistene sine, og at ingen kunne være like - da blir det jo nødvendigvis mye spennende variasjoner.

   Slett
 2. Så bra du fant frem og sikret deg en god fangst!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tusen takk for forklaringen! :D Jeg fant dem ikke først, og trodde jeg hadde misforstått forklaringen din. Jeg tror at de er stengt på mandager, for da var det ingen der, men på tirsdag var de 3 stykker og jeg fant dem med en gang.

   Slett
 3. Svar
  1. Ja, jeg er veldig fornøyd, det blir spennende å se hva det blir alt sammen :D

   Slett
 4. Herlig, herlig garnfangst! Og vottene er fantastiske, takk som deler! Tøft av deg å reise alene til garnparadis, da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant, de vottene er helt utrolige, og noen av dem må være strikket på verdens tynneste pinner.
   Jeg trives veldig godt i eget selskap, så jeg kommer nok til å reise alene igjen :) Og Riga var en grei by å være alene i, synes jeg :)

   Slett
  2. Fint å høre! Jeg skjønner deg godt, liker også å dra ut på eventyr alene :)

   Slett
 5. Å så mye fantastisk garn - elsker fargene du har kjøpt deg - skatter!!
  PS leter etter din emailadresse...kunne ikke finne den - kan du sende meg en mail? heidi@woolspire.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er i alle fall kjempefornøyd :) Har sendt deg mail :)

   Slett
 6. Fantastisk :) jeg har akkurat oppdaget en verden av votter utenom Selbu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes jo så mye fantastisk strikk, det er fint å få utvidet horisonten litt :)

   Slett
 7. Det blir nok mer enn denne turen til Riga når jeg ser hva du har vist her.
  Og jeg som egentlig har gitt meg selv "innkjøpsstopp" Av garn. Men den trur jeg det bare er jeg som vet om !

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, du kan ikke reise til Riga med garnkjøpestopp. Du får innføre en klausul om at kjøpestopp ikke gjelder i utlandet ;)

   Slett
 8. Hei, så masseflott du har funnetog skrevet om. Jeg skal til Riga om 2 uker, kan du sende meg en forklaring hvor de forskjellige plassene er? Er strikke gik som du😂

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Cathrine!
   Det kan jeg selvfølgelig gjøre! Send meg en mail på mariastrikker [at] gmail.com, så skal jeg sende deg veibeskrivelser :)

   Slett

Tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...