tirsdag 8. april 2014

Bittesmå gensere

Islender
Jeg har strikket en islender til Vilhelmina. Den er strikket ovenfra og ned, med rundsal og mønster i tre farger. Jeg vet ikke akkurat hva slags garn det er, tror det er noe Smart og noe Mor Aase Superwash.Jeg har lurt på å skrive ned mønsteret og legge det ut på Ravelry, men hvor mye må man egentlig endre for at oppskriften skal være ens egen, og det ikke er å bryte opphavsretten å legge ut mønsteret? Jeg har ikke tenkt å ta betalt, men tenkte at det kanskje finnes noen andre som har lyst til å prøve å strikke det samme.

Blir mønsteret mitt hvis jeg har strikket prøvelapp?
Jeg har tatt utgangspunkt i Arne og Carlos sin klassisk genser fra strikkedukke-boka, og brukt maskeantallet fra halsen, men jeg har snudd genseren fra å strikkes fra bunnen til å strikkes fra toppen, endret fra raglan til rundfelling og laget mitt eget mønster. Maskeantallet på ermer og bol er heller ikke det samme, men ribben nederst på erme og bol har samme maskeantall som Arne og Carlos sitt. Kan jeg legge ut det mønsteret, eller er det fortsatt for tett opptil det originale? Hva synes du?
Jeg vet ikke så mye om folk som lager ordentlige mønstre jobber, så jeg er usikker på hvor grensen går mellom å modifisere et mønster og å finne opp noe nytt.

Mariusgenser
Jeg har forresten strikket en "Mariusgenser" også, med isydde ermer. Siden genseren er så liten ble den veldig stiv i sømmene, og dessuten ble den alt for stor. Jeg trøster meg med at Vilhelmina i alle fall ikke fryser, og at jeg fikk øvd meg på montering.

8 kommentarer:

 1. For en utrolig søt genser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Kirsti. Det skal ikke så mye til når dukken er så søt ;)

   Slett
 2. Oi, de var knallsøte! Uten at jeg heller har ordentlig greie på det - det høres ut som ditt mønster skiller seg klart fra det i boka synes jeg. Det er jo en viss forskjell å ta betalt og å ikke gjøre det også, for da profiterer man jo ikke på noen annens arbeid i så måte. Men jeg mener at dette er din oppskrift, bare masketall rundt hals og "håndledd" er jo ikke store likheten. Og med en garntykkelse er det ikke veldig mange maskeantall å velge mellom heller her? Så jeg sier go for it! Kjempesnilt at du vil dele :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, da skriver jeg opp en stemme for å dele oppskriften ;)

   Slett
 3. Så flotte gensere Vilhelmina har fått!! Så flink du er!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig kommentar, Britt :)

   Slett
 4. Å så nydelig genser! :) Og dukka var jo helt skjønn hun også :)
  Hadde egentlig ikke lyst til å strikke de dukkene, men så ble jeg mormor... Så nå står boka på ønskelista ;)
  Kan ikke se noe problem med at du kan gi ut den genseren som din egen. Det er så mye forskjell!! Mønsteret er forskjellig, du har strikka fra halsen og ned, det er rundstrikk ....
  Den tror jeg, er iallefall ganske sikker på, at du til og med kunne tatt deg betalt for....
  Har da sett andre som coyrighter oppskriftene sine og de er jo faktisk ganske like orginalen :)
  Kjør ivei, og lykke til :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig kommentar, Nina Kristin! Det blir nok til at jeg publiserer, ja, jeg må bare få skrevet oppskriften skikkelig ned, først :)

   Slett

Tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...