lørdag 16. januar 2016

Året som gikk, 2015

Årets oppsummering kommer litt sent denne gangen, fordi bloggens bursdag 2.januar ble tilbrakt i intens jet lag. Men bedre sent enn aldri, er det ikke sånn? Strikkeåret 2015 var preget i en nedgang i antall fullførte prosjekter. Det er flere grunner til det, men de viktigste er nok at jeg strikket flere voksenplagg, som tar lenger tid, og at jeg flyttet til et sted der jeg ikke var avhengig av kollektivtransport.

Statistikk

Året kan oppsummeres slik i tall:

Det har skjedd et skift i hvilke fibertyper jeg foretrekker. Mens superwash og alpakka var mest brukt i fjor har ren ull jobbet seg opp fra å være nest minst populær til å blir den fibertypen jeg bruker aller mest. Her er jeg nok på linje med mange av Norges strikkebloggere, og jeg har vært spesielt inspirert av Pinneguri og To vrange. Siden jeg har strikket mest i ren ull har Garnstudio og Sandnes måttet vike plassen for Holst og det latviske garnet jeg kjøpte da jeg var i Riga som de mest populære garnleverandørene.

Jeg strikker fortsatt mest på de tynne pinnene. Det er jo ingen grunn til å endre et system som fungerer.I år lagde jeg akkurat like mange barneplagg som voksenplagg. Jeg tror aldri jeg kommer til å bikke over til mest voksenplagg, rett og slett fordi det går så himla fort å strikke barneklær at jeg alltid får tid til fler av dem.


Jeg var overrasket over at jeg har strikket betydelig flere gaver enn klær til meg selv i år, men det føles jo veldig bra. Selv om nyttårsforsettet i fjor var å si nei til å strikke ting til folk har jeg tydeligvis ikke blitt en ren ego-strikker. Kategorien "solgt" utgikk i år.


Utviklingen fra i fjor med å basere meg mindre og mindre på andres mønstre har definitivt fortsatt. Halvparten av prosjektene var egendesignet i år, og resten fordeler seg jevnt fordelt mellom bøker og Ravelry.Kåringer

Noen prosjekter som fortjener spesiell oppmerksomhet:


Ishav, Lekedrakt fra Den store guttestrikkeboka, Papilio
Holst Supersoft
Babydrakt fra Strikk til Mamma og mini, Loppa og Elinor fra Ann Myhre.

Årets favorittplagg: Det er ingen tvil om at det må bli Ishav. Ishav er den genseren jeg bruker aller mest, og også den jeg får mest positive tilbakemeldinger på når jeg er ute i verden. Mønsteret på Ishav publiseres i løpet av neste uke.

Årets best mottatte: Årets best mottatte var også den gaven jeg brukte mest tid på, nemlig Papilio til bestevenninnen min. Og det var jo flaks, siden jeg ikke spurte henne på forhånd om hun ville ha den.

Favorittgarn: Ishav og Papilio har til felles at de er strikket i Holst supersoft. Jeg må si at jeg virkelig digger dette garnet! Det er billig, drøyt, kommer i masse nydelige farger og blir pent i flerfargestrikk. What's not to like?

Årets langdryge: I år som i fjor brukte jeg høsten på en evigvarende jakke. Denne gangen var det Loppa til Ann Myhre. Nå har den bare noen cm igjen på ermene, så jeg satser på at den blir ferdig til neste årskavalkade, i det minste.

Favorittdesigner: À propos Loppa, Ann Myhre er den designeren jeg har strikket mest fra i år, med både Loppa og Elinor (hvis jeg ikke regner med meg selv, da, men jeg har tross alt et snev av ydmykhet).

Favoritt-"forfatter": Jeg vet ikke hva det er riktig å kalle henne, men jeg har strikket en del fra Charlott Pettersens bøker i år og liker dem godt. Det er jo ikke Pettersen som skriver oppskriftene, men hun er flink til å sette sammen bøker, i alle fall.

Evaluering av fjorårets nyttårsforsetter

Nyttårsforsettene for fjoråret var å si nei når folk spør meg om å strikke ting til dem, å strikke mer til meg selv, inkludert mindre plagg, og å publisere mønster.


Dette er fortsatt målet.

Jeg har blitt veldig flink til å si nei til å strikke ting på bestilling, og det har vært deilig. Jeg har fortsatt å strikke ting til meg selv, men det har vært dårlig med småplagg. Og jeg har publisert et mønster, og mønster nummer 2 er rett rundt hjørnet. 75% måloppnåelse, det kan jeg være fornøyd med!

Planen i 2016

Planen for 2016 er ikke så forskjellig som i fjor. Jeg liker å strikke til meg selv, så det kommer jeg til å fortsette med, tror jeg. Jeg skal fortsette å si nei til bestillinger, og jeg skal publisere et par-tre mønster. Og så skal jeg strikke mer med garn jeg ikke kjenner fra før. Jeg har nemlig flyttet til San Francisco, så når jeg bruker opp det medbrakte norske garnet vil nok dette nyttårsforsettet gå av seg selv.

Tidligere årskavalkader:
Året som gikk, 2013
Året som gikk, 2014

11 kommentarer:

 1. Åh så gøy å å lese Maria. Så imponert over diagrammer og full oversikt. Du har vært utrolig effektiv - og så bra at du bruker ordet nei mer til bestillinger :-) Dine mønstre er jo fantastiske og spesielle - så bare fortsett med dem :-) Lykke til i San Fransisco - høres veldig spennende ut!!! Ønsker deg alt godt der borte!!

  SvarSlett
 2. Du har strikket veldig mye fint i 2015.
  Jeg har også som mål å strikke mer til meg selv, men det glemmer jeg som regel i første sving. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff, ja, det er forferdelig vanskelig å være egoistisk ;)

   Slett
 3. Så mye fint du har laget, men Ishav-genseren skiller seg klart ut. Kjempefin!!! Skjønner godt at den har blitt en favoritt.

  SvarSlett
 4. Så oversiktlig kavalkade! Gleder meg til årets kommende blogginnlegg fra deg! ;) :)

  SvarSlett
 5. I must say even if you won't that right now your sweater designs are my favorites. I knit Papilio & Arctic Ocean in your test group and they are being worn constantly. I loved knitting them I love the fit and I really can't wait to see what you design this year.
  mary jo in wisconsin

  SvarSlett
 6. Kakediagrammer ruler! Veldig kjekt å se oppsummereingen. Og lkke til i San Francisco!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :D
   Jeg digger å lage kakediagrammer på strikkinga, for jeg blir faktisk ofte overrasket over hva tallene viser.

   Slett

Tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...