lørdag 1. august 2015

Sommersaft

Jeg har vært i hagen til mamma og mormor og forsynt meg med bringebær, rips og noen kirsebær så jeg kunne prøve meg på ekte gammeldags saft-koking. Noen tomme vinflasker har jeg også sikret meg, fra noen som drikker mer av denslags enn jeg selv.


Jeg plukket ca 1,5 liter røde og gule bringebær, 1 liter røde rips og et par håndfuller kirsebær (sistnevnte tok jeg med mest fordi de var modne og jeg hadde plass i isboksen).


Deretter kokte jeg alt sammen i 1 liter vann (ripsen fikk koke noen minutter før jeg la oppi bringebærene), og silte alt sammen gjennom en vanlig kjøkkensil - jeg vet at det finnes egne saftsiler, men det har jeg ikke kjøpt.


Til slutt kokte jeg opp saften med ca 700 gram sukker og helte over på vinflasker som hadde stått i ovnen og blitt varme og (forhåpentligvis) sterile. Jeg har ikke tilsatt noe annet konserveringsmiddel enn sukker, så jeg er usikker på hvor lenge saften holder. Jeg synes den ble god, så jeg tror jeg skal klare å drikke den opp før den eventuelt blir dårlig.

3 kommentarer:

 1. Det så deilig ut! Jeg har aldri prøvd saftkoking, men det er så fint å ta vare på markens grøde! Var på blåbærtur her om dagen, uten noen plan for blåbæra, så det meste ligger i fryseren. Og litt ble fortært til blåbærpannekaker, nam nam! Jeg ble nokså utslitt, på tredje dagen nå, og grundig spist opp av mygg og klegg ... mulig jeg plukker hagebær neste gang! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fordelen med rips er jo at man omtrent kan sette seg rett ned på plenen og plukke flere liter uten å bevege seg noe særlig. Bringebær krever marginalt mer bevegelse, men ikke som å gå rundt i skogen og lete etter bær, i alle fall.
   Tror du blåbærsaft er godt, da? Ellers er jo blåbærsyltetøy i alle fall veldig godt :D

   Slett
  2. Å ja, blåbærsaft er sikkert godt! Og syltetøy også, men jeg tenker jeg bare tiner bæra og har dem på yoghurten og havregrøten, det er stort sett det jeg bruker blåbær til :)

   Slett

Tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...