fredag 2. januar 2015

Året som gikk, 2014

Noen fullførte prosjekter fra 2014
Siden bloggen beleilig nok fyller 1 år i dag passer det med en kombinert bursdagspost og årskavalkade. 2014 har vært et godt strikke-nerde-år for meg. Jeg laget strikke-blogg (det blir jo ikke særlig mer nerdete enn det) og begynte å strikke ting jeg hadde funnet på selv. I tillegg har året vært preget av en større egoisme i strikkingen enn tidligere (les; flere plagg til meg selv). Et sånt nerdeår må selvfølgelig avsluttes med litt tallnerding.


Strikkestatistikk;

Sammenlignet med i fjor har jeg strikket mindre i superwash og mer i alpakka. Samlet sett er det likevel disse to fibertypene som kommer best ut også i år.

I år som i fjor kjøper jeg mest garn fra Garnstudio og Sandnes Garn. Jeg er ikke en luksus-strikker når det kommer til garnprodusent. Det mest eksklusive garnet i år var Shetland Soft fra Malsen og mor.


Jeg strikker desidert mest med de tynne pinnene. Kanskje ville jeg hatt litt flere ferdige prosjekter hvis jeg strikka mer på pinne 4 og oppover?

Av det som blir ferdig har det skjedd et skift fra i fjor. Mens barneklærne var den største gruppen i fjor har voksenplaggene tatt dem igjen i år. Hadde jeg telt antall strikketimer eller antall meter garn i stedet for antall prosjekter ville nok andelen barneklær vært enda mindre.

Som en direkte konsekvens av at antallet barneklær har sunket har antallet klær som havner rett i gavelageret også gått ned. Antallet plagg som faktisk er i bruk har gått tilsvarende opp, noe jeg klassifiserer som en positiv utvikling.

I fjor registrerte jeg ikke hvor jeg fant oppskriftene jeg brukte, men i år er den største gruppen plagg strikket i mer eller mindre egne design. De fleste er basert på eksisterende mønstere, så derfor kaller jeg dem egenmodifisert, heller enn egen-designet. Den nest største gruppen er oppskrifter jeg har funnet på nettet, stort sett via Ravelry.


Kåringer;

Tall er selvfølgelig ikke alt. Noen prosjekter fortjener litt ekstra, helt spesiell oppmerksomhet. Her kommer årets kåringer;

Vinnerene av årets kåringer
Årets favorittplagg; Lopapeysa. Jeg kunne brukt den hver dag.

Årets bommert; Bunadsokker. Det skal jeg ikke prøve på igjen.

Årets best mottatte; Zerlina-dukken, som er med mottakeren sin på alle barnehagens ha-med-dager.

Årets langdryge; Snøfnugg-jakke til mormor, 6 måneder og 9 dager fra start til slutt, avsluttet en dag før årsskiftet. Jeg har ikke rukket å poste den på bloggen ennå, men den er faktisk ferdig! Edit; Her er jakka.

Årets geniale oppdagelse; Parallellstrikk - det går an å strikke flere ting på en gang. Fra to om gangen i juli, til 4-5 prosjekter i snitt i løpet av høsten.

Favorittdesigner(e); Tror det må bli Arne og Carlos, med både strikkedukker, julekuler og påskeegg.

Årets teknikk; Intarsia/gobelinstrikk i sommerfugljakka. Jeg er tydeligvis ikke den eneste som likte dette, for sommerfugljakka er også det av mine prosjekter med flest hjerter på Ravelry.

Årets destinasjon; Riga. Å, jeg vil tilbake!


Bloggen;
Bloggen er jo ikke et strikkeprosjekt, men den fortjener også oppmerksomhet på bursdagen sin. Den har 75 innlegg og rundt 17 000 sidevisninger, jeg synes ikke det er så verst for en ett-åring.

Det desidert mest leste innlegget (med dobbelt så mange sidevisninger som nr 2) er faktisk ikke et strikkeplagg, men sirkelskjørtet jeg sydde i sommer. Som nr 2 og 3 kommer høst- og sommer-jakkene mine. Innlegget med flest kommentarer er Lopapeysa.
Bildet som fulgte med den første bloggposten
Jeg setter stor pris på alle som leser bloggen, både dere som kommenterer og dere som bare leser. En spesiell takk til Pludrehanne som postet den aller første kommentaren på bloggen, og Hobbyugla som var den første som inkluderte meg i bloggrollen sin.

Planen for 2014 - hvordan gikk det?
Ved forrige korsvei var planen å strikke mer til barn, og hekle noen flere tepper. Det fikk jeg ikke til (eller bør jeg kanskje heller si at jeg ombestemte meg). Barneklær så en nedgang på 21 prosentpoeng siden i fjor. Jeg har ikke heklet et eneste teppe siden sols(tr)ikkes Sirkel i kvadrat. Men jeg er likevel særdeles fornøyd med strikkeåret 2014!

Planer for 2015
En gang rundt juletider 2013 (altså rett før jeg startet bloggen) bikket jeg over en eller annen grense der folk plutselig ble interessert i å bestille strikkeplagg fra meg. Et av forsettene for neste år er at jeg skal bli flinkere til å si nei når jeg blir spurt om å strikke ting for andre. Jeg blir så glad når de spør, men jeg synes stort sett det er morsomst med prosjekter jeg har begynt på av eget initiativ.

Idealet for neste år.
Bilde fra Pinterest. Jeg har dessverre ikke klart å finne kilden.
Jeg har lyst til å strikke enda mer til meg selv, og kanskje noen flere småplagg - det er jo kjekt å ha litt luer, skjerf og votter, ikke bare jakker og gensere. Og sist men ikke minst; jeg har ambisjoner om å publisere mønstere på noen av tingene jeg har strikket i år. Hvis jeg tør.

Godt nytt år, kjære blogglesere. Vi snakkes i 2015!

11 kommentarer:

 1. Wow for en imponerende oppsummering!!! Med ønske om godt nyttår. Så mye flott du har fått produsert, og det blir gøy å følge med videre. Gratulerer med bloggbursdag - en blogg er jo nærmeste en kreativ dagbok!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Lone, og godt nytt år til deg også! :)
   Enig om bloggen - synes det er ekstra inspirerende og moro å strikke når jeg også har en blogg å vise det fram i :)

   Slett
 2. Godt nyttår! Og gratulerer med 1-årsdagen☺
  Her var det masse fint! Jeg falt pladask for strikkedukken♥ Har sååå lyst til å strikke en slik, men innbiller meg at det er veldig tidkrevende...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Lisa!
   Ja, strikkedukken er litt tidkrevende å strikke. Dvs, selve dukkekroppen tar ikke egentlig all verdens tid, men øyne, munn og hår kan føles litt evigvarende. Men jeg synes det var verdt det, er veldig fornøyd med dukkene mine :D

   Slett
 3. Godt nytt år og gratulerer så mye med bloggbursdag! Her har du laget en fin statistikk for året. Så mye fint du har strikket! Må si at sommerfugljakken er en favoritt for meg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Birgitte! Sommerfuglen er definitivt en av mine favoritter også :)

   Slett
 4. Takker og bukker for statistikken! Som tallnerd er det stas å se kakediagrammer av strikkerelaterte tall.

  Spent på mønstre i 2015, heier på deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :D Jeg er spent på om det blir noe av.
   Og hyggelig at du likte kakediagrammene. Det er kanskje morsomst for meg, men man må jo få blogge litt for sin egen del også :)

   Slett
 5. Godt nytt år!
  Tusen takk for skryt :-)
  Det har vært en fornøyelse å følge bloggen din dette året, har vært litt dårlig til å kommentere, det er så knotete på mobilen. På en annen side har jeg nå ny og større mobil, så kanskje dette året blir bedre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nytt år til deg også! :)
   Jeg må jo gir skryt der det er fortjent ;) Og jeg kan ikke klage på kommentering, jeg har mildt sagt variable prestasjoner å vise til selv ;)

   Slett
 6. Du lager så mye vakkert! Det er moro å følge deg og jeg gleder meg til flere innlegg i 2015! Av det du laget i fjor er den brun/beige genseren i første bilde en av mine favoritter!

  SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...