torsdag 6. november 2014

Lopapeysa

Rundsal uten bulkete rygg, fordi rygggen
fikk færre masker enn fronten.
Ulempen med å strikke selv er at det er så deilig å gå i hjemmestrikk at jeg skjelden har lyst til å gå i noe annet lenger, i alle fall nå som det begynner å bli kaldt i luften. Røff tunika, for eksempel, går jeg med så mye at jeg er redd folk snart ikke kommer til å kjenne meg igjen uten. Løsningen er naturligvis at jeg må strikke flere plagg til meg selv*.Jeg fikk litt dilla på lopapeysa-gensere på Ravelry og Instagram i sommer**, men ingen av mønsterene jeg syntes var fine var i samme strikkefasthet som Røff tunika, og det var jo den jeg trengte en avløser til. Løsningen ble å mekke selv.Jeg tok oppskriften på Røff tunika, og lagde nytt mønster til bolen. I tillegg endret jeg på noen ting jeg var misfornøyd med første gang jeg strikket den. Denne versjonen er blant annet strammere, og har forkorta rader i nakken.

De forkorta radene ligger i det grå og svarte mønsteret øverst ved halsen, så det ikke blir så synlig.

Jeg merker forøvrig at jeg er mindre og mindre interessert i å strikke etter andres oppskrifter. Det er nok først og fremst et uttrykk for at jeg nå har blitt såpass flink til å strikke at det å følge en oppskrift ikke i seg selv er en utfordring nok, og jeg liker å lage ting som er bittelitt vanskeligere enn jeg egentlig tror jeg skal få til.

Litt lengre bråt enn vanlig.
De myke fakta;
Mønster: Røff tunika fra boka Strikkelyst, med modifikasjoner
Størrelse: S
Garn: Mor Aase Superwash (Sandnes garn)
Pinner: 3 mm
På ravelry: Lopapeysa, sort of

Fornøyd!
* Okey, dette kan kanskje teknisk sett regnes som en fordel heller enn en ulempe.
** Lopapeysa-dillen ble forøvrig ikke mindre da boka Islandsk Strikk kom ut og alle begynte å strikke mønstere fra den boka, men dette mønsteret begynte jeg faktisk å lage uka før jeg hørte om boka.

Lopapeysa is a sweater with a self-designed yoke inspired by Icelandic Lopapeysas. It is knit in sportsweight yarn based on the numbers from Røff tunika, but with some modifications; I moved stitches from the back to the front, reduced the gauge to make it tighter and added short rows in the neck. I Find that I am less and less interested in knitting directly from patterns any more - I almost always add big or small modifications.

21 kommentarer:

 1. Den er superfin! Veldig elegante løsninger, som å gjemme short row'ene i et fint mønster! Jeg beundrer ryggen - selv sitter jeg med en Loppa jeg har rekket opp flere ganger fordi jeg ikke vet helt hva jeg skal gjøre med for å få den til å ikke pose i ryggen. Har omfordelt masker, men det er ikke helt nok ...

  Nok om det! Kos deg med ny genser! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Huldr, jeg ble som sagt innmari fornøyd :) Fordi jeg nettopp hadde strikket pinnsvingenseren, der jeg hadde problemer med bulk i ryggen, så tenkte jeg på det på forhånd. Siden jeg gikk ned i pinnestørrelse hadde jeg jo mindre omkrets rundt genseren totalt sett, så jeg bare flyttet masker til framstykke og ermer. Et alternativ er jo å rekke opp helt til siste økning og bare kutte den ut, så du får færre masker alt i alt, og så fordele de maskene du har med andre forholdstall.

   Hvis det er til noen hjelp, så er forholdstallene på denne genseren sånn;
   Bak; 26 % av maskene
   Ermer; 22% hver
   Front; 30%

   Slett
  2. Åh, takk! Jeg har vært inne og kikket på Loppa-notatene mine i mellomtida, og jeg husket feil, jeg hadde faktisk ikke flyttet så veldig mange masker fra ryggen. Jeg må nok bite i det sure eplet og rekke opp til siste økning, ja! Tusen takk for forholdstall og ellers gode tips! :)

   Slett
  3. Blæh, det er så demotiverende med opprekking! Jeg pleier å si til meg selv når jeg strikker at "Du skal gå med dette plagget mye lenger enn det tar å strikke det, så det er bedre å gjøre en ordentlig jobb enn å velge den enkleste løsningen", men det er ikke alltid at jeg hører etter ;)

   Slett
  4. Hehe! I hear ya :D Jeg har rekket opp så flere ganger på Loppa allerede, fordi den ble for vid på de første økningene, fordi jeg fant ut at jeg ville endre litt på mønsteret (et par-tre opprekk bare der), fordi strikkefastheten plutselig ble på bærtur, og til slutt fordi fellingene jeg gjorde i ryggen ble stygge ... Ganske demotiverende, ja! Men det er vel prisen for å ikke følge oppskriften, men insistere på å gå sin egen vei :p

   Slett
 2. PS: Så gøy at du har blitt så avansert at du ikke synes det er så interessant å strikke etter andres oppskrifter lenger! Tør man tippe på at det vil komme genser/jakkeoppskrifter fra deg i fremtida? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det kan være ;)
   Utfordringen er jo å gå fra å lage noe i én størrelse, som jeg forstår hvordan jeg skal strikke, til å lage noe i flere størrelser som andre mennesker også forstår. Men jeg hadde syntes det var veldig gøy, da :)

   Slett
 3. Den ble knallfin og man kan virkelig se at du har tilpasset den helt til deg selv, den passer jo helt perfekt! Meget vellykket modifikasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er moro å ha blitt såpass flink (eller har såpass flaks?) at modifikasjonene faktisk funker :D

   Slett
 4. Fin genser! Og kvifor i all verda strikke etter andre sine mønster når det er morosamt åf å noko som passar akkurat nettopp berre til deg sjølv...:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat, Spøtis. Det beste med å strikke er jo at man kan få klær akkurat sånn som man vil ha dem, i alle fall når man får litt trening :)

   Slett
 5. Så flott den ble - og sitter som støpt!

  SvarSlett
 6. Den var flott ! God helg, hilsen Beth

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Beth! God helg til deg også :)

   Slett
 7. Hei, jeg liker. Veldig fint mønsteret. Herlig har du strikkt.
  Dessverre jeg kan finne ikke boken, men nest sommer jeg reiser igjen til Norge
  og jeg mener kofferen blir full med strikkebøker. Ha en fin fredagkveld og
  hyggelig helg. hilsen fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar, Viola.
   Her er boken som oppskriften kom fra; https://www.ark.no/ark/boker/Brandal-Lilly-Secilie-Myhrer-Bente-Strikkelyst-9788205463691?gclid=CLbkypzf6sECFaSQcgod_bkANw#.VF3pU1PF_Io
   Men jeg har byttet ut mønsteret på toppen. Mitt mønster kan du finne på ravelry; http://www.ravelry.com/projects/Plommekinn/rff-tunika-2
   God tur til Norge i sommer :D

   Slett
 8. Den ble kjempefin! Og så kjekt når man kan modifisere selv, det er haøve moroa med strikkinga å få det til å bli akkurat som man tenker seg! (Selv om jeg akkurat nå har ymse prosjekter som ikke ble det...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, men hva er EGENTLIG viktigst? At det passer mottakeren eller at flettemønsteret blir nydelig i overgangen mellom erme og skulder? Tror vi alle kan være enige om at flettemønster på komme først ;)

   Slett

Tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...